2018-as webdesign trendek

Megmutatom a legújabb irányzatokat a webdesign-ban!
2018. január 02.

Ha még nincs elképzelésed, nézz szét a listában, biztosan megtetszik valami!

1. Árnyékolás – mélység

árnyákolás a webdesign-ban

Az árnyékok használata nem újdonság, de akkor miért is emlíem meg? Bár az árnyékok már jó ideje a webes tervezés egyik legfontosabb elemei, a böngészők fejlődésének köszönhetően néhány izgalmas változatot láthatunk manapság. A rácsokkal és a parallax elrendezésekkel a webdesignerek az árnyékokkal jobban játszanak, mint valaha, mélységet hoznak létre és a képernyőn túlmutató világ illúzióját keltik.

webdesign tippek

Az árnyékolás meglepően sok hatással jár, nemcsak a weboldal esztétikáját emeli, hanem a felhasználói élményt (UX) is fokozza. Például a lágy, finom árnyékok használata a hivatkozások megadásához nem új ötlet, de ötvözetük élénk színátmenetekkel (gradient) - mint a fenti példákon is láthatod - javítja a régi árnyékok háromdimenziós hatását.

2. Vibráló, telített színek

élénk színek a webdesign-ban

2018. a weben határozottan az élnénk színek éve lesz. Míg régebben számos márka és tervező ragaszkodott a webes színekhez, a tervezők ma már sokkal bátrabban választanak színeket - beleértve a túltelítettséget és a vibráló árnyalatokat is, amelyekkel csodálatos látványt lehet elérni.

webdesign tippek, színek

Ezt segíti a technológiai fejlődés is, amelyen a monitorok és a képernyők mentek át, így alkalmasabbak a gazdagabb színek reprodukálására is. Az élénk, sőt a nagyon merész színek hasznosak lehetnek az újabb márkák számára, remélve, hogy azonnal felhívják látogatóik figyelmét, de tökéletesek azoknak a márkáknak is, akik el akarják választani magukat a "web safe"-től és a hagyományostól.

3. Mozgó hátterek

animált weboldal

Ezek az animációk olyan kis javascriptek, amelyek lehetővé teszik a mozgást a háttér részeként, mindezt anélkül, hogy túl hosszú ideig tartanának, azzal elvonva a felhasználó figyelmét a tartalomról. Azt mondják, hogy egy kép többet mond ezer szónál, és ha még mozog is, akkor főleg. Hasonlóképpen az effajta mozgó hátterek vonzzák a felhasználó figyelmét, így a márka már néhány másodperc alatt is képese emlékezetes benyomást kelteni. Emellett az ilyen mozgóképek egyre népszerűbbek lesznek a közösségi médiában, és így a szemet gyönyörködtető reklámok is elvezetnek a weboldalunkra.

animált háttér

4. Mobilra tervezünk először

Mint már többször is említettem, a mobil böngészés hivatalosan is megelőzte az asztali számítógépezést. Majdnem mindenki az okostelefonon intézi az üzleti és privát ügyeit. Eleinte nehéz volt a tervezők helyzete is, sokszor felmerült a kérdés, hogy lehet annyi információt, menüt, képeket, stb. egy ilyen kis képernyőn megjeleníteni.

mobil weboldal

De 2018-ra a mobil design is beérett. A hamburger menü használatával minimálisra csökkent a kis képernyőn menü mérete. Előfordulhat, hogy a mobil verzióban ki kell hagynunk a nagy és gyönyörű fotókat, de cserébe az ikonokat sokkal többet használhatjuk, és mostanra már olyan gyakoriá váltak, hogy a felhasználók is könnyen megértenik őket.

animált háttér

5. Illusztrációk

illusztrálás a website-on

Az illusztrációk a médiában sokoldalúan használható képek, játékos, barátságos és szórakoztató elemek. A tapasztalt művészek személyre szabott illusztrációkat készíthetnek, és a márka hangzásához igazodnak - mindazon a márkákhoz, amelyek minden évben az egyre zsúfoltabb piacon próbálnak feltörni.

illusztrációk a webdesign-ban

Bár ez a trend tökéletes a szórakoztató és energikus vállalkozások számára, segíthet abban, hogy olyan márkákat is kiegészítsen, amelyeket általában komolynak tekintik ügyfeleik. Bármi is legyen a márka, valószínűleg lesz egy illusztrációs stílus, ami illeszkedik hozzá.

6. Nagy, vastag betűs főcímek

főcím a weben, tipográfia hatása

A tipográfia mindig is egy erőteljes vizuális eszköz volt, amely képes személyiséget teremteni, érzelmeket kiváltani és hangot adni a weboldalon, miközben fontos információkat szolgáltat. És 2018-ban, amikor minden eszköz felbontása egyre jobb és könnyebben olvashatóak a szövegek, az egyedi betűkészletek használatának előretörése várható. Az Internet Explorer böngészőjén kívül számos böngésző támogathatja a kézzel készített betűtípusokat is, nagy szabadságot adva a tervezőknek. A nagy betűk, a kontrasztos talpas és a talp nélküli fontok irányzata dinamikus párhuzamokat hoz létre, javítja az UX-t és mindenek előtt a látogatókat ott tartja a weboldalon.

vastag betűs főcímek

A weboldalak számára a fejlécek kulcsfontosságú SEO elemek, és segítenek az olvasóknak, hogy a tartalmat gyorsan átlássák. A 2018-as évek elején a tervezők teljes mértékben kihasználják ezt a weboldalakon, nagy és hatásos fejléceket készítve a kreatív betűtípusokból.

7. Aszimmetrikus elrendezések

asszimetrikus weboldal készítése

A 2017-es év egyik nagy változása az aszimmetrikus és nem konvencionális elrendezések bevezetése volt, és ez a webes tendencia 2018-ban továbbra is erős lesz. Az aszimmetrikus elrendezés vonzereje az, hogy egyedülálló, megkülönböztető és kísérleti jellegű.

vastag betűs főcímek

Bár a nagy mennyiségű tartalom továbbra is hagyományos grid-alapú struktúrákat igényel, mégis az interneten elterjedt nem szokványos elrendezések használatának növekedése várható, mivel a márkák egyedi, feltűnő tulajdonságokkal szeretnének kitűnni a tömegből. A kisebb cégek általában nem érdekelnek ebben az esztétikai változtatásban, de a nagyobb márkák, amelyek megengedhetik maguknak, hogy egy kis kockázatot vállaljanak, elvárják a webdizájnereiktől is a különleges ötleteket.

8. Animációk

animációk a weben

A böngészőtechnológia fejlődésével több dolog is mozog már a weblapokon azért is, hogy bevonja a felhasználókat a kommunikációba. A korábban említett mozgó hátterektől eltérően (amelyek általában nagyok) a kisebb animációk segítenek a látogatónak az oldal teljes felfedezésében. Például animált grafikák fogadják a felhasználót az oldal betöltése közben, vagy megmutathatnak a felhasználónak egy linket. Be lehet őket integrálni a görgetéshez, a navigációhoz vagy a teljes webhely fókuszpontjához. Még akkor is, ha csak a szórakoztató absztrakt képekkel kapcsolatos animációkat használunk, jól működnek, és interakciókat hozzanak létre a látogatókkal.

9. Színátmenetek

főcím a weben, tipográfia hatása

Az elmúlt néhány év során a flat dizájn sokkal inkább pasztell és lágyabb színeket kínáló webdesign trend volt, de a színátmenetek 2018-ban nagy visszatérést mutatnak. Most, a színátmenetek nagyok, élénkek és telítettek. A legnépszerűbb új felfedezés egy gradiens szűrő fotókra - remek módja annak, hogy kevésbé érdekes képet mutassunk érdekesebbnek. Egy egyszerű gradiens háttér is lehet a tökéletesen trendi megoldás, ha nincs más képed, amivel dolgozhatsz.

vastag betűs főcímek

Fotók forrása: Dribbble.com

Ha szeretnél egy ilyen weboldalt, lépj velem kapcsolatba!


Kérdésed van? Ajánlatot kérnél?
Írj nekem!

Minden megkeresésre 24 órán belül válaszolok.

Itt is megkereshetsz: